قهوه ویتنام : ویژگیها و تاریخچه قهوه در ویتنام
قهوه برای اولین بار توسط فرانسویها در سال 1857 در ویتنام معرفی و از همان اوایل تبدیل به درآمد اصلی ساکنین آن منطقه شد. قهوه ویتنام اقتصاد این کشور را تا حد زیادی تحت شعاق قرار می دهد و یکی از صادرات مهم این کشور به شمار می رود و حدود 40 درصد قهوه روبوستا در بازار جهانی را تامین می کند.
تاریخچه قهوه در ویتنام
این کشور حدود 17% قهوه دنیا را تامین میکند و توانسته با 50 کشور محصولات خود را صادر کند. بیشتر قهوه تولیدی در ویتنام از نوع روبوستا است، که حدود 90% محصولت تولیدی در این کشور از همین محصول است.
از نظر تاریخی، ویتنام یکی از مهمترین کشورهایی است که در زمینه تولید قهوه دخیل است و امروزه دومین کشور تولید کننده قهوه در جهان بعد از برزیل محسوب میشود.
تولید قهوه منبع اصلی درآمد ویتنام از ابتدای قرن بیستم است. قهوه در سال 1857 توسط فرانسوی ها به ویتنام معرفی شد و به آرامی به عنوان تولید کننده قهوه در آسیا رشد کرد.
ابتدا در برخی از استانهای شمالی مانند فولی( Phu Ly ) و هانام ( Ha Nam ) کاشته شد. اما به دلیل شرایط خوب آب و هوایی در این کشور دولت تصمیم گرفت در شهرهای مرکزی و شرقی ویتنام نیز کشت قهوه را آغاز کند.هاتین ( Ha Tinh )، نهآن ( Nghe An )، تان هوا(Thanh Hoa) کوانگ تری(Quang Tri) ، کوانگ بینه(Quang Binh) شهرهایی بودند که مردم آن که چندین سال بعد کشت قهوه را آغاز کردند.
قهوه در دوران جنگ
کشت قهوه در دوران جنگ، در این کشور آسیب بسیاری دید، با اینکه شهر بون ما توت( Buôn Ma Thuột ) ناحیه اصلی کشت قهوه، تحت تاثیر جنگ قرار نگرفت، اما به دلیل کشته شدن افراد زیادی در جنگ و ازبین رفتن نیروی انسانی تاثیر بسیار زیادی را در کشت این محصول داشت. مدتی بعد از پایان جنگ نیز به دلیل محدودیتهایی که دولت برای شرکتهای خصوصی وضع کرده بود تولید قهوه با مشکل روبرو بود تا اینکه در سال 1986 به دلیل تغییر مشی دولت برای تولید قهوه و دادن مجوز به شرکتهای خصوصی باعث شد تولید قهوه رشد زیادی داشته باشد و به دوران قبل از جنگ برگردد.
چرا قهوه ویتنامی؟
وقتی فرانسویها برای اولین بار قهوه را در ویتنام شاید فکرش را هم نمیکردند روزی این کشور در رده دوم کشورها در تولید قهوه قرار گیرد.
این کشور به دلیل داشتن مناطق کوهستانی و آب و هوای بارانی منطقهای مناسب برای کشت قهوه محسوب میشود، ازطرفی تنوع دانه قهوه در این کشور بسیار زیاد است، و همین امر باعث شده طرفداران زیادی را از سراسر جهان برای نوشیدن قهوه جذب کند.
برای مثال در شهر بونماتوت ( Buôn Ma Thuột)، چندین نوع قهوه، از جمله کاتیمور( Catimor )، چاری ( Chari )، عربیکا، روبوستا و برخی از گونههای بومی عربیکا مانند arabica SE پرورش داده میشود. که در نوع خود منحصر به فرد است، و میتوان طعمها و عطرهای گوناگونی را با ترکیب دانههای قهوه بهدست آورد.
مشخصات قهوه ویتنام
اکثر قهوه تولیدی در ویتنام روبوستا است، که حدود 90% از تولیدات این کشور را در بر میگیرد. این نوع قهوه دارای اسیدیته پایین و دارای تلخی بالا است.
طعم قهوه ویتنام
قهوه روبوستا ویتنام به دلیل داشتن اسیدیته پایین و تلخی زیاد است که به پلاستیک سوخته شهرت دارد و به دلیل داشتم طعمی قوی معمولاقهوه روبوستا تولیدی در این کشور را با قهوه عربیکا بر طبق درصدی مخلوط میکنند.
برداشت قهوه
قهوه در ویتنام در سالهای اولیه کشت، چندین بار در سال برداشت میشد، اما در سالهای اخیر به دلیل ارزان شدن قهوه و هزینه کوددهی و آبیاری، قهوه را یک بار در سال برداشت میکنند.
قهوه در این کشور به صورت سنتی و دستی برداشت میشود. کشاورزان پیش از این قهوههای رسیده و نرسیده را یکجا برداشت میکردند، اما بعدها با افزایش آگاهی افراد، از کیفیت نهایی محصول، سعی میکنند دانههای قهوه رسیده را برداشت کنند.
در آخر باید بگوییم که در صورت استفاده از قهوه (روبوستا) ویتنامی، به دلیل داشتن طعمی تلخ و زننده، ترجیحا این نوع قهوه را با قهوه عربیکا ترکیب کنید.