قهوه چیست ؟ پیدایش و تاریخچه قهوه (coffee)
قهوه پر مصرف ترین نوشدنی جهان بعد از آبه ، coffee در ایران نسبت به جاهای دیگه دنیا از اهمیت کمتری برخورداره و تو ایران بیشتر از چای به عنوان نوشیدنی اول استفاده میشه ولی کم کم با رشد کافی شاپ ها تو ایران داره بین جوان ها جا می افتده و فراگیر میشه .
نوشیدنی های مبتنی بر قهوه انواع مختلفی داره و روش های دمآوری و طرز تهیه متفاوتی داره که همین نکته باعث همه گیر شدنش شده و همه سلیقه ها رو پوشش میده.
مهم ترین نوشیدنی ها هم شامل : لاته، ترک، آفوگاتو، ماکیاتو، فرانسه و … میشه
نوشیدنی قهوه از لوبیا قهوه که از میوه درختی به همین نام است، بدست میآید ، تهیه میشه و دارای مقادیر فراوانی کافئین بوده که برای بدن ضروری است.
قهوه و تاریخچه آن
قهوه ابتدا در قرن یازده پدیدار شد، کشف قهوه توسط یک چوپان اهل کشور اتیوپی صورت گرفت، زمانی که چوپان دید گوسفندانش با خوردن برگهای یک درخت خاص انرژی مضاعف گرفتن، این درخت را مورد بررسی قرار داد.
پس از مدتی مردم همان قبیله میوه های درخت را جمع کردن و از عصاره آن در غذاهای شان استفاده نمودن و متوجه تاثیر بر افزایش هوشیاری خود شدند و پس از چندین سال به صورت اولین نوشیدنی مورد استفاده قرار گرفت و تا کنون نیز به همین شیوع مصرف میشه.
کم کم و در قرن 14 میلادی قهوه رواج یافت و به شبه جزیره عربستان راه یافت و مصرف آن مانند روشی که از مردم اتیوپی آموخته بودند شروع شد، پس از مدتی درخت قهوه نیز برای مصرف مورد نیاز بود که در منطقه ای در کشور یمن کنونی درخت های ابتدایی در این منطقه کاشته شد.
سپس در قرن 15 میلادی قهوه به ترکیه نیز آورده شد و قهوه ترک نیز کار خود را در آن زمان آغاز کرد. ابتدا فقط در قصر سرو میشد ولی سپس جزو نوشیدنی های پرطرفدار افراد ثروتمند ترکیه لقب گرفت.
به تدریج coffee در سراسر جهان رسوخ کرد و جزو پر طرفدار ترین نوشدنی ها قرار گرفت. برای اطلاعات بیشتر درمورد عصر های مهم قهوه به مطلب قهوه موج سوم مراجعه کنید.
ورود کافا به ایران
کافا نام دیگر قهوه است ، کافا نام جایی است که اولین بار این گیاه در آن یافت شده ، به همین علت این نام را برایش انتخاب کردند، کافا در زمان صفویه توانست در ایران به عنوان نوشیدنی پر مصرف مورد استفاده قرار بگیرد و به علت اینکه ایرانیان مسلمان بودند و نوشیدنی های الکلی را حرام میدانستند یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی ها در آن زمان بود.
اما پس از به پایان رسیدن حکومت صفویه و ورود چای به ایران در قرن نوزدم میلادی جایگاه خود را از دست داد. و به کلی از سبد غذایی رومزه مردم خارج شد و جای خود را به چای داد.
قهوه چیست ؟
کافا که با نام لاتین coffee شناخته میشه نوشیدنی با رایحهای متفاوته که از لوبیای بو داده Coffea یا گیلاس قهوه تهیه میشه.
میوه کافا (به نام گیلاس نیز شناخته میشود) بر روی درخت کافا رشد میکنه. این میوه در حدود بیش از 71 کشور جهان کشت میشه که عمدتا کشورهای نزدیک خط استوا هستند، درخت کافا دارای گل های سفید شیری با بوی مشابه گل یاسمن هستند که زیبایی خوبی هم دارند.
درخت قهوه زمان به بار نشستن گیلاس قهوه میده که این گیلاس ها چند نوع مختلف داره و هر منطقه با توجه به شرایط اقلیمی که داره نوع مختلفی رشد می کنه.
خود گیلاس به چهار بخش مختلف تقسیم میشه که در نهایت دانه آن مورد استفاده قرار میگیره به این صورت که ابتدا لوبیا آن بو داده ( یا رست ) میشه و سپس پودر شده و مورد استفاده قرار میگیره.
از گیلاس قهوه هم برای تهیه نوشیدنی استفاده میشه ، به این صورت که ابتدا گیلاس رو با استفاده از دستگاه های مخصوص خشک که کاسکارا نامیده میشه و به صورت دمی مورد استفاده قرار میگیره.
انواع قهوه
همیشه زمانی که حرف از انواع قهوه میشه ، منظور انواع نوشیدنی قهوه است که به چندین نوع مختلف تقسمی بندی می شن که روش های تهیه مختلفی هم دارند.
در در تصویر بالا مقداری از این انواع را قرار داده ایم که در مطلبی کامل به عنوان انواع قهوه نوع های مختلف آن را مورد بررسی قرار داده ایم.
قهوه به دو نوع اصلی و پر مصرف تقسیم بندی میشه اگرچه چند زیرگونه دیگه هم داره اما بیشتر به دو نوع عربیکا و ربوستا تقسیم بندی میشه ، این دو نوع با هم تفاوت هایی دارند که مهم ترین آن ها مقدار کافئین موجود در هر یک از آن ها می باشد .
کافئین موجود در دان عربیکا بیشتر از نوع ربوستا هست ، تفاوت دیگه این دو نوع مناطق قابل کشت شونه ، عربیکا بیشتر در مناطق کوهی کشت میشه و به نوع کوهی شهرت داره اما ربوستا در مناطق پست و دشت ها کشت میشه.
تفاوت های دیگه هم دارند که میتونید با مراجعه به مطلب تفاوت ربوستا و عربیکا بخوانید.
لیبریکا ( Liberica ) و اکسلسا ( Excelsa ) دو نوع دیگه هستند که درصد بسیار کمی از coffee جهان را پوشش میدن، این دو نوع فقط در کشور فیلیپین کشت میشه و مورد استفاده قرار میگیره.
مناطق قابل کشت قهوه
همانطور که در بالا گفتم پرورش گیاه قهوه معمولا در کشورهای حاشیه خط استوا کشت میشه و مورد مصرف قرار میگیره.
آمریکای مرکزی و جنوبی ، شرق آفریقا ، جزایر کارائیب مناطق بزرگ تولید کننده قهوه هستند که هر کدام از این مناطق به کشور ها و بخش های کوچک نیز تقسیم بندی میشه .
قهوه تولیدی هر منطقه با توجه به تفاوت در ارتفاع ، آب و هوا و فاصله از خط استوا متفاوت هستند.
کشورهای زیادی در تولید قهوه نقش دارند و تولیدات خود را روانه بازار میکنند کشورهای مهم و پر تولید عبارتند از: برزیل ، ویتنام ، کلمبیا ، اندونزی ، اتیوپی ، هندوستان ، هندوراس ، اوگاندا ، مکزیک و گواتمالا میباشند.
مطلب بسیار خوبی بود.ممنون